Roomboter, gezond of niet?

De drie grootste mythes over roomboter toegelicht!

Mythe 1: Roomboter is een natuurproduct, het heeft geen chemische processen ondergaan en is daarom dus gezond.
Bij het maken van roomboter komen inderdaad geen ingewikkelde processen kijken, maar dat maakt het niet gezond. Roomboter is namelijk van nature rijk aan vetten (82 gram per 100): vooral verzadigd vet, plus daarnaast ook transvet. Deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Mythe 2: De transvetten in boter zijn geen industrieel geproduceerde transvetten, maar van nature aanwezige transvetten en daarom niet ongezond.
Roomboter bevat weliswaar geen industrieel geproduceerd transvet, maar wel van nature aanwezig transvet. Uit onderzoek blijkt dat beide soorten net zo schadelijk zijn voor het lichaam. Ongeacht het product, transvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kanker (1).

Mythe 3: De verzadigde vetten in roomboter zijn gezonde verzadigde vetten.
Roomboter bevat veel verzadigd vet, namelijk 52 gram verzadigd vet per 100 gram (2). In een eerdere weektip verwezen we al naar een grootschalig onderzoek van Harvard University, waaruit blijkt dat verzadigd vet uit dierlijke producten (bijvoorbeeld roomboter) schadelijker is voor onze gezondheid dan verzadigd vet uit plantaardige producten. Het verzadigde vet dat we binnen krijgen als we roomboter eten, is dus niet gezond.

Wat kun je beter kiezen?
Margarine of halvarine is een beter alternatief voor roomboter omdat margarine en halvarine voornamelijk worden gemaakt van plantaardige vetten in plaats van dierlijke vetten.
Margarine bevat wel evenveel vetten als roomboter (namelijk zo'n 80%), maar margarine bevat ongeveer de helft minder verzadigd vet. Halvarine, de naam zegt het eigenlijk al, bevat maar 40% vet. Het bevat ook ongeveer de helft minder verzadigd vet dan margarine.

De belangrijkste boodschap? Hoe minder transvet en dierlijk verzadigd vet hoe beter. Dus roomboter vervangen door margarine of halvarine is goed, maar de  margarine of halvarine weglaten of vervangen door olie (of niks) is beter!

Bronnen:
1. Ingeborg A. Brouwer, Anne J Wanders and Martijn B. Katan (2010). Effect of Animal and Industrial Trans Fatty Acids on HDL and LDL Cholesterol Levels in Humans – A Quantitative Review. Plos One, March 2010, Volume 5, Issue 3
2.
https://nevo-online.rivm.nl/

Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid


Schrijf je hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang adviezen en artikelen op het gebied van vitaliteitscoaching

Ingeschreven!
Neem contact met ons op
Inschrijven Nieuwsbrief