Pauze, deel 2: Een kritische blik op je 'pauzegedrag'

De meesten zien het belang wel in van het nemen van pauzes. Maar het lukt vaak niet. Hierbij enkele tips en tricks.

health coach program

Hieronder enkele tips:

1. Waarom pauze? Ga bij jezelf na waarom het je niet lukt om met pauze te gaan. Gaan je collega’s wandelen, maar heb je hoge hakken aan? Of heb je een salade bij je, welke je niet lopend kan eten? Werken de collega’s ook door in de pauze? Worden er altijd afspraken in je lunchtijd gepland? Ben je zo druk aan het werk dat je de tijd vergeet? Als dergelijke zaken ervoor zorgen dat je niet met pauze gaat, is het slim om een oplossing te zoeken voor de betreffende oorzaak.

2. Micro-pauze? Als je op dit moment helemaal niet met pauze gaat, zal het misschien (te) lastig zijn om direct én een lunchpauze én diverse micropauzes per dag te houden. Je kunt daarom bijvoorbeeld besluiten met met een kleine pauze te beginnen, één keer per dag. Probeer dit vervolgens verder uit te breiden. Het kan daarbij helpen om bij jezelf na te gaan welke voordelen de pauzes je opleveren.

3. Automatische signalen opmerken? Probeer automatische signalen te gebruiken als herinnering om met pauze te gaan. Als je bijvoorbeeld dorst hebt of naar de wc moet, is het gemakkelijk om meteen een kleine pauze in te lassen en naar een toilet verderop in de gang te lopen. Op het moment dat je het koud krijgt kun je in plaats van een vest aantrekken ook besluiten de trap een paar keer op en af te lopen. En als je de verleiding niet kan weerstaan om even op een nieuwssite of op Facebook te kijken, realiseer je dan dat je brein eigenlijk even vraagt om wat rust. Gun je zelf op dat moment een paar minuten off-screen tijd.

Tot slot, als je jezelf herkent in het beschreven patroon. Neem dan wat tijd om kritisch naar je “pauze gedrag” te kijken. Waarom wil je pauzemomenten? Waarom heb je ze nodig? Wat houd je tegen om pauzes te nemen? Wat zijn voor jou signalen om pauze te nemen? Tot slot, neem actie en probeer je patroon te veranderen. Iedere minuut pauze is er tenslotte één.

Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid


Schrijf je hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang adviezen en artikelen op het gebied van vitaliteitscoaching

Ingeschreven!
Neem contact met ons op
Inschrijven Nieuwsbrief